15 TEMMUZ BİGA

19 Temmuz Salı 2022 07:12 0

   Gazetecilik süresince en çok dikkatimi çeken iki söylem oldu,  bir tanesi "hayatta değişmeyen tek şey değişmektir", diğeri ise  "siyasette 24 saat çok uzun zamandır".

 Türkiye'de 15 temmuz gecesi birkaç saatin siyasette ne kadar önemli olduğunu gösteren örneklerden olsa gerek.

   15 temmuz 2016, Biga'da saatler 21:00-22:00 civarı, basılı yayın için bilgisayar başında ustam Recep hocam ile çalışıyoruz.

   Bir telefon geldi, ülkede bir darbe girişimi olduğu belirtildi.

  Gazete hazırlığına ara verdik

ve Alişdede camisi yakınındaki kahvede çay içmeye geçtik.

  Haberlerde yurtta sulh konseyinden bahsediliyordu, sonrasında aynı sunucuyu arayan Recep Tayyip Erdoğan halkı meydanlara davet etti.

   Çağrı öncesi Kahvede oturmak yerine meydanlarda olmak için harekete geçmiştik bile, kahvedekileri bizimle gelmeye davet etmiştik. Sesimizi duyan ve kaldırımda oturan biri, "ben birazdan eve gideceğim, çekirdek te alacağım,  ayakkarımı uzatıp televizyon seyredeceğim, siz bu akşam ölürseniz şehit olursunuz" diyordu.

   Ustam Recep hocam hızla dönerek konuşan o kişiye, heyecanlı ve hiddetli bir tonla "inşallah biz bu akşam ölürüz" dedi.

  Yürüyerek sobacıların olduğu bölgeden hükümet meydanına geçecektik, Osman Hoca ile karşılaştık, koltuğunda bir gazete, gazete bir cismin kamuflajı sanki, "darbe yapılıyor darbe diyordu", Emin isimli bir tanıdığımız ile o bölgede biraz bekledik ve telefonlar ile yetkili kişileri arıyorduk.

   Yetkililerden Çanakkale deki feribotların limandan kaldırılıp denizde bekletildigi, askerlerin İstanbul'a gönderilmek üzere hareket edeceğinin bilgisinin alındığı, bu sebepten gemilere ulaşamamaları için açığa alındığını öğrendik. Biga'dan da birçok önde gelenin Çanakkale'ye gittiği ifade edildi.

   Hükümet Meydanı'nda birçok kişi ne yapılacağını sorguluyordu, yapılan telefon görüşmelerinde emniyet binasının orada da birçok kişinin olduğu belirtildi.

   Elektrikli bisikletimi alarak bir hükümet meydanına, bir emniyete gidiyordum. Önde gelenler arasında birbirlerine ulaşabilsinler diye, kimlerin olduğunu bilgi veriyordum.

   Aynı gece bir düğün salonunda, alkollü olarak eğlenenlerden bazılarının darbe söylemine sevindikleri haberi geliyordu.

   Bugün kafelerin bulunduğu Kıbrıs şehitleri caddesinde çift şeritli olan iki yolda her yer insandı, dönemin Belediye Başkanı İsmail Işık düğünden ayrılarak yanlız gelmişti. Aynı zamanda Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı , ses sistemi bulunan araç ile bölgeye giriş yaptı. Aynı araç eşliğinde oradakiler hükümet meydanına geçti.

   Meydanda ses sistemi kuruldu konuşmalar başladı, İsmail Işık konuşurken tepki gösteren biri, mikrofonun kablosunu çekti ve mikrofondan çıkan kablo, konuşmasının duyulmaması  ile sonlandı. Mikrofon bağlantıları yenilendiğinde konuşmalar devam etti.

   2017 ve 2018 yıllarında 15 Temmuz kutlama programlarında Adalet ve Kalkınma Partisin'den seçilen Gümüşçay Belediye başkanı öncülünde birçok faaliyette bulunurken, Cumhuriyet Halk Partisi'nden seçilen Biga Belediye Başkanı  Programlarda pek etkili çalışmalarda bulunmuyordu.

  O dönemlerde darbe girişimine tiyatro deyenleri bu millet unutmadı.

   2019 yılında Biga Belediye seçimlerinde Cumhur İttifakı adayının kazanması ile 15 Temmuz programı, 2019 ve 2022 yıllarında coşkuyla kutlandı, 2020 ve 2021 yılları pandemi Covit 19 gölgesinde  geçti.

   Ülkemizin refah içerisinde, halkın seçtiği, dış ülkelerin felsefelerine sevdalı olmayan, bu ülke sınırlarını muhafaza edecek, bu milletin değerleri ile muhasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaracak, son yıllardaki gelişmelerin devamında güzel çalışmalar yapacak yöneticilerin, 2023 secimlerinde kazanması dileklerimle.

Erdoğan Başer

Anılar (25)

18.07.2022

Yorum Yap

Benzer Haberler