BÖLGE DOĞA YÜRÜYÜŞÇÜLERİ SEZON FİNALİNİ BİGA DOĞA PARKURUNDA GERÇEKLEŞTİRDİ

14 Haziran Çarşamba 2023 23:57 0

    BİGTAY (Biga Tabanvay Yürüyüşü Grubu), ÇADAK (Çanakkale Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü), Gönen Şahika Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ile birlikte 89 kişi Biga Nilüfer Gölü Orman Parkı’ndan Abdiağa Orman Parkına kadar yaklaşık 11 km yürüdü.  

   Orman Genel Müdürlüğü tarafından Orman Parkı olarak tescili yapılan Biga Orman İşletme Müdürlüğü ve Biga Kaymakamlığı tarafından yürüyüş yolları, Kamelyalar, Mescid, Tuvalet ve Abdesthane, Yöresel Ürün Satış Yerleri, Kafeterya vb tesis edilerek Biga Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğine Biga orman işletme Müdürlüğünün kontrol ve denetiminde halkın rekreasyon ihtiyaçlarını karşılamak üzere ihale edilen Nilüfer Gölü Orman Parkının gezilmesi ve yürüyüş yollarından yürüyüş başladı.

    Gölün geçmişi hakkında kısa bilgi verildikten sonra devam eden yürüyüşçüler, Kalafat Köyü’nün Maraç mevkiinden geçerek Lipar Göllerinin bulunduğu alandan genç meşe ormanlarının arasındaki patikalardan Yayla mevkiinden devam etti.

   2000 yıllarında ağaçlandırılan ve bugün orman görünümünü almış Fıstıkçamı ve Kızılçam ormanlarından, yöredeki küçük dereciklerden beslenen Kiraz derenin Yaşlı Kızılağaç ve Çınar ağaçlarının serinliğinde, son yağışların biriktirdiği suların cılız şırıltısı hissedilerek Abdiağa Köyü sınırları içerisindeki Birçan Yaylası mevkiindeki 23 yaşlarındaki fıstıkçamı ormanlarının arasındaki yollardan, Biga Ekoturizm Yürüyüş yoluna ulaşıldı.

   Biga Orman İşletme Müdürlüğü tarafından tescillenerek Biga Belediyesi tarafından yaptırılan yol üzerindeki tesislerin ilki olan Seyir Terasında soluklanıp, Biga, Karabiga, Marmara Denizi manzarasını doya doya seyrettikten sonra yürüyüş devam etti.

   Fıstıkçamı ormanlarından çıkarak genç meşe ağaçlarının arasından Gürlek deresine uzanan yürüyüşte, dere boyunca geçişleri kolaylaştırmak için yapılan ahşap köprülerden Çağlayana ulaşıldı. Çağlayanın etrafındaki kamelyalar ve teraslarda soluklanarak yine ahşap köprülerden biyo çeşitliliğin kendini gösterdiği değişik ağaç türlerinin oluşturduğu serinliği hissederek Abdiağa Orman Pakına ulaşıldı.

   Keyifli bir pazar geçirmek için gelen halkın yoğunluğunun görüldüğü Orman Pakından geçerek, Abdiağa’da çok amaçlı olarak yeniledikleri okul binasının bahçesinde misafirlere ikramlar sunuldu, küçük bir müzik ziyafeti ile yürüyüş son buldu.

   Sıcak yaz aylarının başlaması ile Biga, Gönen ve Çanakkale yürüyüş grupları sezon finalini Biga EKO Turizm rotasında gerçekleştirdi. Gruplar yaz sıcakları sonrası tüm halkı doğa yürüyüşlerine yeniden davet ediyorlar.

   Yol boyunca Biga orman işletmesinden Dr. Muhammed AKKAYA, orman ekosistemleri, ağaç ve bitki türleri hakkında bildiklerini paylaşmayı da ihmal etmedi.

   Çanakkale Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (ÇADAK), Gönen Şahika Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanları etkinlik sonunda Bigtay Başkan’ı Ömer Tan’a teşekkür ederek kulüp flamasını hediye etti.

Yorum Yap

Benzer Haberler