DERE BOYU

11 Nisan Pazartesi 2022 07:26 0

  Biga’da Dere boyu sürekli bir değişim içerisindedir. Ağaçlar ve alt bitki örtüsünün çok düzenli olmadığı zamanları bir hatırlayın. Bir gün 3 kişinin bulanık sulardan almaya parası yetmediği için dere boyunda kolonya tükettikleri haberi yayıldı. Sırasıyla üç kişinin cenazeleri defnedildi.

   İlk hatırladığım Çınarlık parkındaki, (daha önceki ismiyle Bahri Üçok parkındaki) düzenlemede, etkinliklerde sahne amacıyla yüksekçe bir beton yapıldı. Betonun üzerinde ve merdiven basamaklarında, şişeler ile içeceklerini tükentenleri görür, kırdıkları cam kırıkları orada kalırdı. Etkinlik zamanlarında ve ara sıra temizlenirdi. Bölgedeki makiliklerin Biga’ya bakan kısmında birilerini görürdünüz, onlar sırtlarını makiliklere verdikleri için, kimsenin onları görmediklerini zannederlerdi. Oysaki derenin karşı yakası onları görürdü.

   Emekli bir girişimcinin yatırım yapması ile SUDEM tesisleri çay bahçesi oldu. Yıllar sonra tesis Biga Belediyesi himayesine geçti. Sahne olarak kullanılan alanın üzeri kapatıldı, nişanlar, doğum günleri ve çok amaçlı salon olarak kullanıldı. Üstü Kapalı yanları açık bölümde düğünler yapılır, Çınarların altı çay bahçesi olarak kullanılırdı. Tesisin etrafı çevrili bir yapıdaydı. Bahar ve yaz aylarında halkın yoğun olarak geldiği bir tesisti. İftar programları burada yapılır, ilçenin önde gelenleri her akşam bütçesini karşılardı. Kocabaş Köprüsü ile Sudem arasında banklar bulunur, evinden yaptıklarını getirenler, ailesi ile burada zaman geçirirdi.

   2014-2019 yılları aralığında, SUDEM tesisleri kaldırıldı, tesisin birçok bölümü demirden yapılmıştı. O yıllarda hurdacılar gerçekten iyi çalışıyordu. İlçenin her alanındaki hurdalar dönüştürülmek üzere hızla toplanıyordu. Nerede bir demir varsa, o bölgede yenilenme görülür, çok çalışıldığı ifade edilirdi.

   SUDEM tesisleri kaldırıldı yerine Belediye’nin şirketinin işlettiği küçük bir çay ocağı yapıldı. Şehir parkının yapıldığı zaman dilimiydi. İlçemizin nüfusu sürekli artış eğiliminde olmasına rağmen, çınarlık parkındaki Belediyenin işlettiği az sayıdaki oturma alanı yetersiz kalıyor, halk mecburen yeni yapılan şehir parkına akın ediyordu. Geceleri oturmaya yer bulunamıyordu ve yığılma oluşuyordu. Şehir parkı işletmesini Belediyenin şirketi yapıyordu.  

   2019 seçimleri sonrası çınarlık parkı daha geniş oturma alanlarına kavuşturuldu, Ada park açıldı. Korhan Kuruçay Parkı, Şükrü Kemerli Parkı ile yeni dönemde ilçenin dört bir yanında güzel havalarda aileler ile gidilebilecek alanlar genişletildi. Evine uzak olan parklar için Çocuklar arılı parka, robotlu parka gidelim söylemlerini bugün duyuyoruz.

   Dere Boyunda Hacımadan köprüsü ile Avcılar köprüsü arasını, bugünün yöneticileritarafından kamulaştırılarak, hazırlanan proje yakın zamanda yayınlandı.

   2014-2019 yıllarında satılmaya çalışılan, hatta yanlışlıkla mezarlık parselinin de satılması için yazıldığı bölgede. Atlı binicilik ve Okçuluk tesisi projesi bugünlerde açıklandı, halkın kullanabileceği bir kamusal alan daha oluşturulacak.

   Biga Pancar deposu yerleşkesi hedefi devam ediyor.

   Abdiağa mesire alanından çağlayan istikametine doğa yürüyüş alanlarını üzerinde çalışılıyor.

   Abdiağa’dan her geçtiğimde mesire alanında araç ile bir tur yaparım. Abdiağa mesire alanı ihaleye verildiği günden bugüne bilinirliği artan bir yapıda. Artık aileler hafta sonlarında geldiklerinde yer bulamadıklarını, yeni bir düzenleme ile dere boyunun aileler için ayrılmasını talep ettiklerine şahitlik ediyoruz. Mesire alanının bir üst bölümünde, Elmalı köy yolu kısmında çamların ekili olduğu bir alan bulunmaktadır. Bu alan daha önceki yıllarda Belediye Çalışanlarının girişimleri ile ağaçlandırılması gerçekleşen bir alan. Bu bölge aynı zamanda seyir niteliğindedir. Çamların alt örtüsünün temizlenmesi, yaz aylarında çıkabilecek orman yangınları açısından önem arz ediyor. Arkadaş grupları ile gelenlerin üst alanı kullanmalarının sağlanması, dere boyunda daha fazla ailenin kullanımına olanak sağlayacaktır.

 

Anılar (17)

08.04.2022

Erdoğan BAŞER

Yorum Yap

Benzer Haberler