NİLÜFER GÖLÜ'NDE MANGAL YASAĞI

03 Temmuz Pazar 2022 08:43 0

   Bahar aylarının güzellikleri ile hafta sonlarında Nilüfer Gölüne büyük bir ilgi oldu.

   Birçok kişi kendi evinden getirdiklerini masalara serdi, mangalları yaktı ve güzel vakit geçirdi.

   Çöplerini toplamayanlar, mangal küllerini yere dökenler, camları kıranlar, yerlere izmarit atanlar.

   Tüm yaşanılanlar ve deneyimler yasakları getiriyor.Sıcakların artması yangınların olasılığını artıyor ve Nilüfer Gölü'nde artık Mangal Yasak.

   Son zamanlarda Nilüfer Gölü'nde kamunun yatırımları oldu, yerelden koruma ve yerel kültürün gölde yer alması için, Köy Muhtarlığı ve işletmeci yatırımlara devam ediyor.  Yakın zamanda işletmeden hizmet alınabilecek.

     Uzun yıllardan beri birçok kişi, 'ilçemizin bu doğal güzelliğine neden yatırım yapılmıyor' diyordu.

Hatırlarım da 13 veya 15 yıl önceydi, aracımla gittiğimde çamura batmak üzere zor bir şekilde geçtim. O yol Kalafat Hoşoba yoluydu, Belediye Hoşoba'daki su kuyularına kestirmeden gidip gelmek üzere malzeme dökülmesini sağladı ve Kalafat köyü çıkışındaki göle giden üst yol böylece düzenlenmiş oldu.  

   Bahçeli Köyü'nde geçerek Taş ocağından taş çeken kamyonların bir direği devirmesi sonucu, isyan boyutuna gelen toz sebebiyle, kadınlar ısrarla Bahçeli köyü üzerinden taşocağına  bir yol yapılmasını istediler. O dönemde gazeteci olarak oradaydım. Doğtaş'ın karşısından  farklı bir yol yapılması süreçlerinde görüşmelerimiz oldu. İşte o yol girişinde bugünlerde Nilüfer Gölü tabelasını görebiliyoruz.

Gölde yerinde görüşmeler yapmak üzere gittiğimiz bir gün, birçok araç  çamurda zarar gördü.Yürüyerek inmek zorunda kaldık, ayakkabılarımız çok çamur olmuştu.O gün bugünkü yatırımların temeli olan gündü.

   Eskide göle misafir geldiğinde etrafında bir tur bile yapılamaz,  5-6 kişi yan yana fotoğraf çekinemezdi.

   Gelen misafirlere gölde Boşnak böreği ikram edilir ve düzenlenmesi için konuşulurdu.Böylelikle köy halkının Boşnak derneği göl ile özdeşleşti.

  Yakın zamanda göl etrafında açılacak işletmede Boşnak böreğinin olacağı söyleniyor.

   2020 yılında katıldığım bir toplantıda söz alarak yol güzergahına, yağmur sularının yolu bozmayacak şekilde, yolun altından geçmesini sağlayacak borular konulmasını istedim. Borular konuldu, yol toz da olsa bozulmayacak durumda. Sırada yolun toz olmayacak şekle gelmesinde.

   Yakın zamanda gölün etrafına belirli bir mesafeden teller çekildi, iki girişe kapılar takıldı, artık geceleri belirli bir saatten sonra girişe müsade edilmiyor.

   Bu kadar yatırım ve emek var, sırada halkın duyarlılığı olmalı, Göl etrafında yürüyenler lütfen sigara içmesinler, ellerinde içecekleri ile de gezmesinler.. Çekirdek severler kabukları yere değil, poşet kullansınlar, çöpler yerlere atılmasın. Aile ortamının olduğu bu alanda alkol kullanımı olmasın. Mangal yakılmasın.

   Biliyorsunuz 5 Haziran Dünya çevre günüdür. Doğal çevremizi kirletmeyelim,

Görevliler ile boşa tartışmayalım, kurallar, çevre ve bizim huzurumuz içindir.

 

Erdoğan BAŞER

03.06.2022

Anılar (21)

Yorum Yap

Benzer Haberler